Peking, Kina

Od galerija do restorana, predstavljamo tri mesta koja treba čekirati u glavnom gradu Narodne Rebublike Kine.

Nepregledni autoputevi, praznina veličanstvenog Tiananmen skvera, gust saobraćaj – ne čine uvek kinesku prestonicu mestom u koje se zaljubite na prvi pogled. Baš suprotno, Peking je grad za koji vam je potrebno mnogo više vremena da ga istražite i tek kada se “zagubite” u lavirintu uličica spoznaćete veličinu i istinski šarm Pekinga. Mešavina street art-a i istorijskog nasleđa, uz trenutni ubrzani industrijski razvoj napravili su od Pekinga idealno “igralište” za lokalne i strane kreativce, svejedno bili oni mejnstrim ili alternativne orijantacije. Ovom prilikom predstavićemo tri pekinška skrivena dragulja vrednih pažnje.

Wuhao Curated Shop
Wuhao_Curated_Shop
Inspirisan njenom fasciniranošću o 5 elemenata kineske filozofije, Isabelle Pascal, vlasnica Wuhao Curated Shop-a, locirala je shop u jednom starom dvorištu između Houhai jezera i Lama hrama. Jedinstveni prostor je istinski hram finog kineskog dizajna, mesto gde se savremeni stil besprekorno stapa sa ambijentom stare Kine.

Ubi Gallery
ubi_gallery
ubi_gallery
Osnovana od strane Machtelt Schelling, holandske dizajnerke, Ubi galerija ima za cilj da bude platforma za promociju azijskih i evropskih talenata. Svi komadi nakita koji se nalaze u galeriji su pažljivo selektirani, a najbrojnija su dela nezavisnih dizajnera iz Kine, Koreje, Tajvana, kao i Nemačke i Holandije.

Spoonful of Sugar
Spoonful_of_Sugar
Takozvana “kašika šećera” je relativno novi projekat, delo kreativnih mastermajndova, Lin Lin i čuvenog kuvara Max Levy-a. Koncept je predstavljen u oktobru 2012. na pekinškoj nedelji dizajna, a skoro je našao primenu u jednom kafiću u 798 Art District-u. Glavni specijalitet je Notorious F.I.G., sendvič sa namazom slatkog od smokava i dodatkom monosodijum glutamata (takozvani msg), dobijenog iz morskih algi.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply