Kako napraviti sapun od lavande

Da biste napravili sapun potrebno vam je nekoliko sastojaka:

247 g destilovane vode
nekoliko pupoljka lavande
500 g maslinovog ulja
250 g suncokretovog ulja
93,47 g NaOH
10 ml eteričnog ulja lavande
5 g ljubičastog pigmenta
popust 7%

sapun od lavande

Sa ovom količinom sastojaka sapun od lavande će biti težak oko jedan kilogram. Sapun bez lavandinih pupoljaka je moguće napraviti, ali mnogo je bolje ukoliko ubacite i pupoljke. Sapune nije lako praviti tako da se dobro pripremite za sledeći tutorijal, jer možda vam prvi i neće uspeti baš u potpunosti, ali nemojte lako odustati.
Sapun od lavande koji dobijete mora vas zadovoljiti teksturom, mirisom, bojom i oblikom. Lavandino ulje je zahvalno jer se lavandin miris dobro održava u sapunu. Kakav ćete kalup odabrati to je već stvar ukusa, možete uzeti bilo koju modlu za kolače. Preporučujemo korišćenje oble modle zbog lakšeg vađenja sapuna.

Sapun od lavande – postupak pravljenja

Ovde ćete se upoznati sa hladnim postupkom pravljenja sapuna:

Obložite kalup masnim papirom, potom premerite destilovanu vodu u gramima. S obzirom da se voda meša sa NaOH imajte u vidu da se mora koristiti hladna.

Zatim premerite kaustičnu sodu (NaOH). S ovim sastojkom rukujte oprezno. Za izradu sapuna kupujete NaOH čistoće 98 – 99% u obliku listića ili granula. Dodajte sodu u destilovanu vodu, nikako  obrnuto. To je veoma važno da ne bi došlo do burne reakcije poput erupcije vulkana. Rastvaranjem sode u destilovanoj vodi dolazi do hemijske reakcije koja oslobađa visoku temperaturu preko 90 °C i oslobađaju se toksični gasovi pa je poželjno  nositi zaštitne naočare, rukavice i duge rukave. Treba biti oprezan sa sodom jer joj je ph14. Mešajte povremeno dok se soda ne otopi. Najbolje je da to radite na terasi ili u dvorištu.

Sačekajte da se ovo malo ohladi i za to vreme premerite i pripremite potrebna ulja. Smesu ulivate u ulja nikako OBRNUTO!

Pre mešenja ulja i smese  trebalo bi izjednačiti njihove temperature. Temperatura mora biti između 30 i 50 °C. Zbog ulja je bitno da ta temperatura bude što niža, a zbog same saponifikacije da bude što viša pa je 30-50°C neka zlatna sredina.

Sada ulijte smesu u ulja, nikako obrnuto što je već naglašeno u tekstu.

Polako mešajte mikserom sa jednom žicom. Gustina treba da bude kao ređi puding. Dodajte mirise, boje i pupoljke (ako dodajete biljke, obavezno neka budu osušene). Smesu ulijte u kalupe, i napravite glatku površinu. Pokrijte i držite jedan dan. Ako se radi o mekanom sapunu, držite ga duže u kalupu. Nakon 1 – 2 dana  sapun izvadite iz kalupa i secite u željenim oblicima.

Sapune stavite na svetlo i suvo mesto,
 ostavite ih da stoje oko 6 nedelja dok se ne obavi saponifikacija. Ukoliko ste sve ovo pažljivo pročitali pogledajte ovu sipatičnu ženu iz tutorijala kako bi vam koraci bili jasniji.

You must be logged in to post a comment Login